Prosecco

Prosecco

Prosecco se řadí mezi nejoblíbenější šumivá vína na světě. Pochází ze severovýchodní Itálie z regionů Veneto a Friuli.

Hlavní pěstitelské oblasti se nacházejí v provincii Treviso s označením D.O.C. TOP Prosecco pochází z vinic mezi městečky Conegliano a Valdobbiadene, které se pyšní označením D.O.C.G. Jediná odrůda, ze které se může Prosecco vyrábět se nazývá Glera s garancí minimálně 85% v láhvi. Zbylých 15% může doplnit jiný odrůda například Pinot Bianco, Merlot nebo lokální odrůdy.

Obvykle má Prosecco nižší obsah alkoholu (okolo 11%), což mu dodává lehkost a svěžest pro letní dny.

dělení dle výroby

  • CHARMAT – druhotné kvašení v nerezovém tanku, čiré a filtrované Prosecco (nejvíce používaná metoda)
  • CHAMPENOISE – druhotné kvašení v láhvi, čiré a filtrované Prosecco
  • PROSECCO COL FONDO – nefiltrované Prosecco dokvašováno v láhvi s obsahem kvasinek (původní stará metoda výroby Prosecca)
dělení dle zbytkového cukru
  • Extra Brut 0 g/l
  • Brut 0-12 g/l
  • Extra Dry 12-17 g/l
  • Dry 17-32 g/l
dělení podle obsahu bublinek
  • TRANQUILLO – tiché víno bez obsahu CO2
  • FRIZZANTE – tlak v láhvi 1 – 2,5 baru (jemně perlivé víno)
  • SPUMANTE – tlak v láhvi 3,5 baru a více (šumivé víno)